Na czym polega dezynfekcja metodą termiczną?

Dezynfekcja polega na niszczeniu bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów za pomocą środków dezynfekujących. Jednym z nich jest wysoka temperatura. Dezynfekcja termiczna została opisana naukowo w drugiej połowie XIX wieku. Badania nad biobójczymi właściwościami wysokiej temperatury przeprowadzał Ludwik Pasteur, od którego nazwiska powstało słowo pasteryzacja.

 

Jak długo trwa dezynfekcja termiczna?

Na skuteczność przeprowadzonej dezynfekcji termicznej ma wpływ długość jej trwania oraz wysokość temperatury. Istnieje zasada, że przy wykorzystaniu niższej temperatury dezynfekcja musi trwać dłużej, niż wtedy gdy temperatura jest wyższa. Występuje kilka typów procesów dezynfekcyjnych z użyciem wysokiej temperatury: pasteryzacja, tyndalizacja i dekoktacja. W pasteryzacji używa się niższej temperatury przy dłuższym czasie, tyndalizacja to trzykrotna pasteryzacja, a dekoktacja wykorzystuje wysoką temperaturę za to krótki czas trwania.
Wersja dobieranej metody jest uzależniona od parametru A0. Pod uwagę brany jest typ materiału, z którego wykonana jest dezynfekowana powierzchnia oraz rodzaj zanieczyszczeń.

 

Na czym polega zamgławianie termiczne?

Bardzo skuteczną metodą dezynfekcji jest połączenie metody termicznej i chemicznej pod postacią zamgławiania termicznego. Tę i inną metodę dezynfekcji pomieszczeń w Poznaniu oferuje nasza firma. Zamgławianie termiczne służy do aplikowania środka w dużej kubaturze w dość krótkim czasie. Środek biobójczy podgrzewa się do temperatury 70 – 80°C. Dzięki temu powstaje duża ilość gęstej mgły, która unosi się w powietrzu i trafia w nieduże zakamarki. To sprawia, że metoda ta jest niezwykle skuteczna. Zamgławianie nie pozostawia widocznych plam czy zacieków. Prawidłowo wykonane jest całkowicie bezpieczne dla ludzi.

kuchnia